Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012

Ο ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ


Ο αριθμός των καινούργιων φτωχών συνεχώς μεγαλώνει. Οι φτωχοί καταλαμβάνουν μια γκρίζα ζώνη μέσα στην κοινωνία, η οποία συνεχώς αυξάνεται: χρέη, απολύσεις και ανεργία είναι οι τρείς κύριες αιτίες.  Φτωχός δεν είναι μόνον αυτός που δεν έχει εισόδημα για να συντηρηθεί αλλά και αυτός που δεν μπορεί να αγοράσει την απαραίτητη ποσότητα των βασικών ειδών διαβίωσης γιατί είναι μια περιθωριακή φιγούρα στην αγορά εργασίας και ο μισθός του είναι πολύ κατώτατος αυτού ο οποίος είναι αναγκαίος για την επιβίωση αυτού και της οικογένειάς του. Φτώχια είναι να υποφέρεις από την πείνα, να μην έχεις μια στέγη να κοιμηθείς. Φτώχια είναι να ζεις συμβιβαζόμενος με τον φόβο του μέλλοντος.
Για έναν μεγάλο αριθμό που συνεχώς αυξάνεται, τα Νυχτερινά Άσυλα αποτελούν πλέον σημείο αναφοράς, ένα σημείο ελπίδας, μια συγκεκριμένη λύση στις ανάγκες των φτωχών και διαθέτουν μια πληθώρα υπηρεσιών οι οποίες και αυτές αναπτύσσονται τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα.
Το οδοντιατρείο, στο οποίο υπηρετούν πάνω από 50 εθελοντές γιατροί και νοσοκόμοι από φέτος προσφέρει κάτι πολύτιμο: σήμερα είναι δυνατόν να περιθάλψει και αναπήρους ακόμα και με κινητικά προβλήματα ακόμα κι αν έχουν δυσκολία πρόσβασης στο σύστημα υγείας και έχουν ανάγκη από  ειδικό εξοπλισμό.
Οι εμπλεκόμενοι σε αυτό το ειδικό πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να  εκπαιδευτούν σε ένα κύκλο σπουδών με τίτλο "Στοιχεία συμπαράστασης στη οδοντιατρική πολυθρόνα" με την συμμετοχή του Δήμου του Τορίνο, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας του Πιεμόντε κάτω υπό την επίβλεψη του Συλλόγου των Γιατρών Χειρουργών και του Συλλόγου Οδοντιάτρων της Περιφέρειας του Τορίνο όπως επίσης και της Εθνικής Ομοσπονδίας Οδοντιάτρων Ιταλίας. Μέσα σε αυτό τον κύκλο σπουδών θα δοθεί η ευκαιρία να εκπαιδευτεί προσωπικό έτσι ώστε να είναι σε θέση να υποδέχεται και να συνοδεύει τον ασθενή σε όλη την διάρκεια της θεραπείας, προσφέροντας βοήθεια τόσο πρακτική όσο και ψυχολογική στήριξη. 

Ακόμα είναι σε εξέλιξη τα εγκαίνια ενός κέντρου πρόληψης και θεραπείας ψυχικών ασθενειών που θα εμπλέξει μια μεγάλη ομάδα εργασίας που θα περιλαμβάνει ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, 12 εθελοντές με στόχο όχι μόνο την θεραπεία αλλά κυρίως την πρόληψη της ψυχικής παθολογίας.
Οι νέες αυτές πρωτοβουλίες θα  υποστηρίξουν και όλες τις άλλες που παγιώθηκαν μέσα στο χρόνο:
·         50.000 μερίδες ζεστού φαγητού
·         20.000 κρύου σε πακέτο
·         20.000 μερίδες σε αναλώσιμα υλικά σε άπορες οικογένειες
·         8.000 νύχτες σε αυτούς που δεν έχουν κατοικία
·         30 μικρές κατοικίες για ασθενείς και για τους συνοδούς τους, που έχουν οικονομικές δυσκολίες και προέρχονται από κάθε μεριά της Ιταλίας για θεραπείες και για ειδικά χειρουργεία.
·         3.500 οδοντιατρικές εγχειρήσεις
·         500 επισκέψεις σε οφθαλμίατρους με δωρεάν χορήγηση καινούργιων γυαλιών
·         1200 άτομα που ντύνονται με ρούχα τα οποία συγκεντρώθηκαν.

Όπως θέλει να θυμάται ο Μέγας Διδάσκαλος της Μεγάλης Ανατολής της Ιταλίας Gustavo Raffi σε αυτές τα έργα " Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή που ενώνει τον Ελευθεροτεκτονισμό με την Αλληλεγγύη και το Καθήκον που ενώνει τα λόγια με τις πράξεις. Κάτω από τον Έναστρο Ουρανό, οι Ελευθεροτέκτονες λαξεύουν τον δικό τους λίθο. Μέσα στα Νυκτερινά Άσυλα  άνθρωποι με καλή θέληση εργάζονται να για δώσουν βοήθεια σε αυτούς που έχουν ανάγκη" 


Erasmo, notizie Grande Oriente d' Italia, Δεκέμβριος του 2011, Ν. 21